zondag 12 december 2010

Jongeren willen fair trade kleding

Microtrend: Faire trade kleiding
Maxitrend: behoefte eerlijke producten 
Megatrend: Globalisering


Door globalisering is de wereld een grote markt nadeel hiervan is dat er nog steeds uitbuiting plaats vind en kinderarbeid.In westerse landen waaronder Nederland verkopen veel winkels kleding die gemaakt zijn door kinderen. Ze leven vaak in derdewereldlanden en werken daar omdat hun ouders niet genoeg verdienen om het gezin te voeden. Door armoede en uitbuiting zijn ze verplicht om te werken in plaats van naar school te gaan.  Er zijn organisaties zoals Oxfam Novib en Unicef die strijden tegen kinderarbeid. Zij zorgen ervoor dat volwassenen meer betaald krijgen en dat er betere arbeidsomstandigheden zijn zodat kinderen niet meer hoeven te werken en naar school kunnen. Vandaag de dag zijn jongeren in Nederland meer bezig met de afkomst en eerlijkheid van producten als voedsel maar ook kleding. Uit een onderzoek van CNV Jongeren en CNV Internationaal onder jongeren tussen de 14 en 27 jaar, bleek dat jongeren best wat meer willen betalen voor een kledingstuk als de werkers een normale loon uitgekeerd krijgen, en de arbeidsomstandigheden goed zijn. 


Deze maxitrend, behoefte aan eerlijke producten wordt steeds groter onder de westerse consumenten o.a jongeren. Dit heeft inpekt op de verschillende factoren. 


Demografie: In derdewereldlanden zal het leefpatroon veranderen, doordat steeds meer gezinnen eerlijke loon uitbetaald krijgen zullen meer kinderen de kans krijgen om naar school te gaan. Er komen hierdoor meer opgeleide mensen.Ook de het westerse leefpatroon veranderd, het is mogelijk dat jongeren uit andere landen komen helpen om de behoefte van fair trade voor te zetten.

Economie: Door globalisering is er een vrije wereld markt ontstaan. Dit heeft zijn voor en nadelen. Eén van de nadelen is uitbuiting van de armere landen. Fair trade staat voor eerlijke producten. Door fair trade producten worden de prijzen in de westerse landen hoger, daarin tegen krijgen de werknemers in de derdewereldlanden eerlijke prijzen voor hun producten waardoor zij meer gaan verdienen. Ouderen maar ook jeugd verdient iets meer, zodat ze hun gezin kunnen onderhouden. De Westere jongeren zullen economisch gezien op achter uit gaan omdat ze meer moeten betalen voor producten. In dit geval kleding, maar dat vinden ze niet erg.


Sociaal-cultureel: Door Globalisering ziet de jeugd in dat de maatschappij in een derdewereldland heel anders in elkaar zit, kinderen moeten werken in onveilige omstandigheden. Het is algemeen bekend dat kinderen op school horen in plaats van in een fabriek. Organisatie als Mensen rechten zitten vooral ook achter dit soort zaken aan. 

Technologie: De veiligheid wordt verbetert in de derdewereldlanden omdat er goed op de arbeidsomstandigheden wordt gelet. In Nederland kan ‘eerlijke kleding’ gezien worden als een nieuwe uitvinding. Het is nog niet heel bekend maar mensen hebben het er graag voor over om wat extra’s voor een beter product te betalen. 

Ecologie: De aandacht voor duurzaamheid neemt toe, fair trade producten zijn producten waarbij er een eerlijke prijs wordt betaald aan de werknemers maar ook producten die beter zijn voor het milieu en op een milieu vriendelijke manier worden geproduceerd.

Politiek: Op politiek gebied kunnen landen samen werken om deze slechte arbeidsomstandigheden tegen te gaan. Zo doen jongeren dan ook demonstratie om de politieke regering wakker te schudden. Ook nemen jongen meer deel aan projecten van de overheid zo als " Organisatie landen zonder grenzen". De overheden en organisaties kunnen er wat aan doen om kinderarbeid te stoppen. De toename van kopen en verkopen van steeds meer fair trade producten heeft hier zeker baad bij!. 






Gepubliceerd door : Elijssa Creebsburg

Bron : http://www.fairtradeproducten.eu/over-fair-trade/
http://www.fashionunited.nl/Nieuws/Leads/Jongeren_willen_'eerlijke_kleding'_2010062530525/
http://www.textilia.nl/nieuws/algemeen/nid6220-jongeren-willen-meer-winkels-met-eerlijke-kleding.html

Geen opmerkingen: